Lot 171 – Yellowstone Club

During initial talks for Lot 171, it was decided that there were certain steps that were very important to consider. The environment was to be protected, and when possible, enhanced. There was to be reduction in typical residential operating costs, while incorporating technologies that promote productivity in the home by internal and external networking. The building was to be engrained into the surrounding site, with materials that create a sense of permanence.

Recycled elements were used throughout the building, as well as energy efficient windows, ground source heat pumps, and Sterling engines for backup power. Local stone is used for the exterior, as well as existing boulders for landscaping.

This project is based on the two-pod system, with the Guest Residence separated from the Main Residence. The driveway is designed to meander through the existing old growth trees on the site, and under the Guest Residence, which creates a sense of entry. The Main Residence’s focal point is an old corn crib, clad in local stone at the base and recycled barn wood at the top. Inspired by the old growth on the site, four oversized stone piers frame the entry, continuing up to wood columns that are topped off with a roof canopy overhead.

(photos by Kene Sperry & Karl Neumann)