Williams Residence

Located in Telluride, Colorado, close to the top of the Mountain Village development, this home has a dramatic overlook of the Sneffles Range from a lot filled with mature aspen and pine.

To maximize the site, the building’s angles were coordinated to allow the maximum buildable area on the site while limiting the number of trees to be removed. The main level of the building steps down in location towards the back of the site. This was done to keep the building height lower, being in touch with rather than dominating its natural surroundings, spatially dividing the interior spaces, and sparing the client additional construction costs.

The project was given a mining aesthetic as an additional way to keep in touch with both the region and the clients’ desire for a rustic design. Colorado is historically known for mining as an industry, and Telluride itself was originally an encampment for travelers an miners. Heavy beams and timbers, combines with the rustic feeling of traditional miners’ cabins to create a home that is both unique and traditional.

Extensive stone veneer lends a feeling of age and permanence to the project. In various locations at the base, the stone flares out in the parkitecture-style, which can be frequently seen in the designs of buildings from the early 1900’s in national parks, adding to the rustic nature of the project. Historic trusses, grey vertical siding, and rusted Corten metal are used with cedar shake roofing to clad the home and complete the Williams style.

The Williams Residence is used both to entertain guests and a s a place of relaxation for family members. With multiple gathering spaces, ranging from a game room on the lower level to a great room on the main level to a small play room for the kids on the upper level, the home offers amenities for everyone. Each gathering space has an exterior deck attached to allow for outdoor use during Telluride’s beautiful summers.

The great room and kitchen are designed to be the heart of the home with the remainder of the design radiating outward from them. Angles within the layout focus portions of the plan on different views. This allows each are within the design to have a unique perspective.

Interior ceilings are a combination of both plaster and wood tongue and groove with exposed beams and trusses. With the interior and exterior materials and volumes of spaces, this home exudes timeless beauty.

(photos by James Ray Spahn)